Compassionate Use în Republica Moldova


Pe data de 31 martie 2014, Asociația SMIT, în comun acord cu OSC-urile active în domeniul TB,  a expediat la adresa Ministerului Sănătății un demers privind stringenta necesitate de armonizare a cadrului legal în domeniul farmaceutic.

Extras: 

Prin prezentul demers AO SMIT tinde să accentuieze faptul că dezvoltarea diferitor forme ale maladiilor grave, precum este tuberculoza, cancerul, HIV/sida, etc, necesită urgent o strategie nouă privind accesul la preparatele farmaceutice noi.

Totodata, în condițiile în care nu exista alternative terapeutice, în lumea întreagă se practică prescrierea produselor farmaceutice care sunt la ultimile etape de dezvoltare nefiind autorizate pentru punerea pe piață în condiții strict determinate, cum ar fi Uzul Compasional/Compassionate USE.

Scopul programelor de Uz Compasional/COMPASSIONATE USE definește clar posibilitatea pacienților cu maladii cronice sau periculoase vieții, care nu pot fi tratați satisfăcător cu spectrul produselor farmaceutice autorizate de a avea acces la produsele care se află în faza testărilor clinice.

În contextul armonizării cadrului legal in domeniul farmaceutic, Asociația SMIT solicită suportul Dvs. în includerea conceptului de Uz Compasional în noile prevederi legale care urmează a fi elaborate și aprobate în Republica Moldova.

Suplimentar, Vă aducem la cunoștință disponibilitatea societății civile de a se implica în procesul dat pentru a asigura respectarea criteriului de transparență decizională.

În acest mod solicităm:

  1. Crearea unui grup tehnic de lucru, format din reprezentanții comisiilor de profil și reprezentanții societății civile,
  2. Aprobarea modificărilor legislative și elaborarea Regulamentului de aplicare a Uzului Compasional,
  1. Punerea în aplicarea a prevederilor noi.

Regulamentul dat va asigura respectarea dreptului fundamental al pacientului LA ALEGEREA tratamentului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: