Asociaţia SMIT marchează Ziua Mondială a Tuberculozei


descărcare

În fiecare an, la 24 martie, comunitatea internaţională marchează Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. În 2016, aceasta s-a desfăşurat sub genericul „Uniţi pentru a stopa Tuberculoza” („Unite to End TB”).

Asociaţia Naţională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova SMIT, în parteneriat cu medicii din Centrele Consultative şi Centrele de Sănătate Publică, a marcat această zi, desfăşurând o campanie de informare în raioanele Sângerei, Drochia şi Floreşti.

În cadrul unei şedinţe de lucru împreună cu primarii şi consilierii locali din localităţile raionului Floreşti, s-a subliniat rolul important pe care îl are Administraţia Publică Locală, precum şi cooperarea eficientă în controlul  tuberculozei cu instituţiile medicale şi societatea civilă.

Ziua a continuat cu difuzarea în liceele „Mihai Eminescu”  din Floreşti şi „Alecu Russo” din Sângereii Noi, a secvenţelor din filmul „Să stopăm Tuberculoza”, realizat de către Centrul PAS. Elevii au fost interesaţi să afle că un mod de viaţă sănătos este o bună metodă de profilaxie împotriva maladiei.

De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni, Asociaţia SMIT a desfăşurat mese rotunde cu primarul, asistentul social şi reprezentanţii asistenţei medicale primare din s. Chetrosu. În cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre necesitatea reducerii fenomenului de stigmatizare şi necesitatea asigurării unui mediu social tolerant pentru pacienţii cu TB şi familiile lor.

Activităţile au fost realizate în contextul proiectului „Grup suport pentru pacienţii cu TB din Floreşti, Sângerei şi Drochia” finanţat de către Fundaţia SOROS Moldova din sursele Fondului Global.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: