Mai puține pastile „de înghițit” pentru pacienții cu TB-MDR


pills

Un nou regim, care scurtează durata tratamentul pentru tuberculoza multi-drog rezistentă de la 24 de luni la 9 luni a fost recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății, sporind posibilitatea pentru  sute de mii de oameni să urmeze tratamentul și să se vindece de TB-MDR.

Cura existentă pentru tratarea TB-MDR, prevede utilizarea combinată a antibioticelor puternice timp de doi ani, cu efecte secundare toxice la unele medicamente, cauzând diverse probleme. OMS estimează un număr de 480 000 de persoane afectate de TB-MDR. Timp de 24 de luni, cât durează tratamentul actual, un pacient trebuie să ia peste 14 000 de pastile, această cantitate enormă fiind printre motivele din cauza cărora aproape jumătate din pacienți cu TB-MDR abandonează tratamentul, cu riscul de recidivă și infectare pentru alte persoane.

OMS a anunțat 2 tendințe, care vor schimba substanțial scenariul existent. În primul rând, a fost recomandat un test de diagnostic rapid, care poate detecta cât de rezistentă este forma de TBC și o durată redusă a tratamentului, care să dureze între 9 și 12 luni. De asemenea, pacienții cu TB-MDR ar putea fi tratați cu o combinație de medicamente mai puțin toxice decât cele pentru formele extrem de rezistente.

Regimul de durată scurtă este recomandat pacienților diagnosticați cu forme necomplicate TB-MDR. De asemenea, recomandările vizează pacienții care nu au inițiat anterior tratament cu medicamentele de linia a doua.

Recomandările au fost elaborate în baza unui studiu efectuat în 10 țări, pe un eșantion de  1200 de pacienți cu forme necomplicate de TB-MDR.

SURSA: Biroul European al OMS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: