Bune practici în Republica Moldova: pacienții cu TB de la Briceni vor primi bonuri alimentare începând cu luna iunie


images

Începând cu anul 2012, pacienții bonavi cu tuberculoza clasica din Republica Moldova primesc 35 lei zilnic, sub formă de bonuri alimentare, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova cu Nr. 1285/265A din 20 decembrie 2012 cu privire la organizarea tratamentului bolnavilor cu tuberculoză, caz nou şi readmis în condiţii de ambulator.

Procedura prevede contractarea de către fiecare spital raional a unui agent economic care să elibereze produse alimentare, la alegerea pacientului, în baza acestor bonuri.

În raionul Briceni, în pofida normelor clare existente în ordinul menționat, până în mai 2016 produsele alimentare s-au eliberat din stocul cantinei spitalului raional, în cantitatea și calitatea produselor existente.

Cantitatea produselor oferite doar 1 dată pe lună creea pacienților diverse dificultăți precum cheltuieli adiționale pentru transportarea lor și asigurarea condițiilor necesare pentru păstrare a acestor produse.

Fiind sesizată de către pacienți, Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova „SMIT” a lansat un demers către autoritățile competente, prin care a solicitat respectarea legislației în vigoare, precum și dreptului fundamental al pacientului la securitate socială și tratare cu respect și demnitate. Acordarea suportului menționat trebuie asigurată pe toată durata tratamentului, în conformitate cu procedurile și regulile existente, în incinta unui punct comercial licențiat, selectarea căruia să se desfășoare în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile publice de stat.

În rezultatul sesizării, Spitalul Raional Briceni a contractat o întreprindere care să elibereze produse alimentare pacienților cu tuberculoză, în baza bonurilor, astfel asigurând respectarea tuturor prevederilor legale.

Salutăm reacția autorităților și solicităm instituțiilor cu practici similare, să își racordeze întotdeauna acțiunile la normele legislației naționale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: