Locuitori din comuna Călugăr Fălești au fost informați despre tuberculoză


Vineri, 8 iulie 2016

„Orice persoană riscă să facă tuberculoză, indiferent de ocupația, statutul sau bunăstarea sa socială”, cu acest motto echipa Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova „SMIT” și-a început lecția publică în controlul tuberculozei.
Evenimentul a fost desfășurat la inițiativa doamnei Valentina Salamai, primarul comunei Călugăr și a avut drept scop creșterea nivelului de informare a populației din localitățile componente ale comunei (Călugăr, Frumușica, Socii Noi și Socii Vechi) cu privire la tuberculoză.
Agenda lecției publice a inclus vizionarea secvenţelor din filmul „Să stopăm Tuberculoza”, realizat de către Centrul PAS, discuții despre sursele și căile de transmitere ale infecției tuberculoase, simptomele principale, diagnosticul și tratarea tuberculozei.
Participanților le-a fost explicat faptul că tuberculoza este o maladie care se poate trata cu eforturile comune ale pacientului, medicilor și comunității, fără să fie neapărat necesară izolarea pacientului într-o instituție medicală. Orice membru al comunității, fie din familie, reprezentant al autorităților publice locale sau vecin, se poate implica în a acorda suportul de care are nevoie un pacient pentru a se trata cu succes. O atitudine pozitivă a societății va diminua substanțial riscurile de abandon a tratamentului.
Spre final, locuitorii comunei Călugăr au fost încurajați ca în cazul în care ei sau persoanele apropiate lor au simptomele specifice tuberculozei, să se adreseze imediat la medicul de familie.
Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Programul Național în Controlul Tuberculozei și suportul Fundației SOROS Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: