Guvernul a aprobat Programul Național de Control al Tuberculozei pentru 2016-2020


La data de 13 iulie a anului curent Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Național de Control al Tuberculozei (PNCT) pentru anii 2016-2020. Tuberculoza continuă a fi una din problemele majore de sănătate în Republica Moldova, prin urmare prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de ordin național.

La elaborarea proiectului hotărârii Guvernului a participat un grup intersectorial de lucru instituit de Ministerului Sănătății, printre experții acestuia numărîndu-se și reprezentanți ai societății civile. Noul Program Național a fost elaborat reieșind din provocările implementării Programului Național de Control a Tuberculozei pentru anii 2011-2015, dar și din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Scopul Programului include reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Printre rezultatele așteptate în urma implementării acestui Program se enumeră reducerea mortalității prin tuberculoză cu 35%, reducerea cheltuielilor cu 50% pentru familiile afectate şde tuberculoză, atingerea ratei de depistare de cel puțin 85% printre cazurile RR/MDR TB și asigurarea serviciilor integrate de asistență centrată pe pacient, inclusiv prin utilizarea abordărilor inovative cu scopul sporirii aderenței la tratament, implementării Planului de sustenabilitate, inclusiv consolidarea capacităților pentru managementul eficient al Programului

Costul PNCT 2016-2020 se estimează a fi de 3.128,6 milioane lei și urmează a fi co-finantat în primii 3 ani cu suportul financiar din partea Fondului Global cu conditia de a fi gradual preluat de catre bugetul de stat.

Va invitam sa vedeti Documentul PNCT și Nota de fundamentare a proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020.

Sursa: Centrul AFI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: