Comunicat de presă: Lansarea proiectului „Grupuri de support și depistare precoce a TB în raioanele Florești, Sîngerei și Drochia”

1Proiect finanţat de către Fundația Soros Moldova, din sursele Fondului Global pentru combaterea  HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, în valoare de 25,827.00 USD

Asociaţia Naţională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova „SMIT” va implementa cu susținerea partenerilor, în perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017, proiectul „Grupuri de suport și depistare precoce a TB în raioanele Florești, Sîngerei și Drochia”.

Scopul proiectului este sporirea aderenței la tratament și acces mai bun la activitățile de informare și educare pentru populația afectată de TB, precum și depistarea precoce în rîndul grupurilor de risc.

Pentru realizarea scopului stabilit, echipa „SMIT” şi-a propus următoarele obiective:

1. Fortificarea capacităților comunității afectate (persoanelor cu TB și contacților/rudelor) prin desfășurarea activităților de informare și educare;
  2. Asigurarea informării decidenților din comunitate despre TB, elucidarea problemelor pacienților cu TB și implicarea comunității în controlul TB;
  3. Depistarea precoce a TB în rîndul persoanelor din grupul de risc cu vigilență sporită din raionul Drochia.

Metodele de realizare ale proiectului dat sunt:

• Organizarea ședințelor/vizitelor individuale de support pentru pacienții din localitățile cu cea mai înaltă incidență din Florești, Sîngerei și Drochia;
  • Organizarea ședințelor de suport pentru membri ai familiilor pacienților cu TB din Florești, Sîngerei și Drochia;
  • Organizarea ședințelor de informare și sensibilizare pentru reprezentanții APL, AS, Instituțiilor de învățămînt din raionul Florești, Sîngerei și Drochia, Poliție pentru implicarea comunității în controlul TB;
  • Organizarea ședințelor raionale pentru implicarea și interacțiunea tuturor actorilor în depistarea precoce a TB în raionul Drochia;
  • Organizarea ședințelor comune AMP, Ftiziopneumolog, AS, PNCT pentru a definitiva grupul de risc și vigilență sporită din raionul Drochia.

Rezultatele scontate:

• Menținerea în tratament a cel puțin 85% din cei 150 de pacienți cu TB din cele 3 raioane supuse intervențiilor;
  • Creșterea depistării tuberculozei în raionul Drochia în rîndul persoanelor din grupul de risc și vigilență sporită din raion va crește cu 4-5%.

Această activitate este desfășurată în cadrul programului „Grupuri de suport pentru pacienții cu TB din raioanele Florești, Sîngerei și Drochia”, cu susținerea Fundației Soros Moldova. Sursele sunt alocate de către Fondul Global. Opiniile exprimate nu reflectă neapărat viziunea Fondului Global, recipientului principal sau a altor parteneri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: