Orele de informare își aduc roadele


Anul trecut, Ion a beneficiat de informare, fiind rudă apropiată cu o persoană afectată de tuberculoză. Cu părere de rău, anul acesta a fost diagnosticat și el, la rîndul său, cu tuberculoză.

Urma să-și înceapă tratamentul, însă odată ajuns în cabinetul medical, a fost surprins să audă că asistenta medicală i-a propus să-și ia medicamentele pe mai multe zile înainte.

Mare i-a fost uimirea! Pentru că Ion a beneficiat de suportul informativ oferit de către unul din consultanții echipei ”SMIT”. Acesta a memorizat foarte bine că este necesar să viziteze zilnic punctul medical pentru a administra medicamentele, iar tratamentului regulat este important pentru a se trata cu succes.

Astfel, Ion i-a zis asistentei medicale o frază, pe care ea ni-a mărturisit-o și care a făcut-o să se gîndească mult la rolul pe care îl are în tratamentul tuberculozei:

”Eu nu doresc să-mi iau toate pastilele acasă, deoarece oricum se poate întîmpla ceva și am sa uit să le beau regulat… Și eu am vazut unde a ajuns Ghiță, care iși ia pastilele acasa și se lecuiește deja de trei ani… Eu nu doresc să-l ajung…eu doresc să mă tratez!”

Morala, este ca fiecare dintre protagoniștii acestei istorii să înțeleagă unde a fost greseala, care este rolul și responsabilitatea fiecăruia în acest complicat proces și care este importanța unei alegeri corecte pentru asigurarea unui tratament calitativ.

Prenumele folosite în articol sunt modificate.

Această activitate este desfășurată în cadrul programului „Grupuri de suport pentru pacienții cu TB din raioanele Florești, Sîngerei și Drochia”, cu susținerea Fundației Soros Moldova. Sursele sunt alocate de către Fondul Global. Opiniile exprimate nu reflectă neapărat viziunea Fondului Global, recipientului principal sau a altor parteneri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: