Tuberculoza … și iar depresie


Africa_home
Recent, în Etiopia, a fost realizat un studiu, fiind aplicat un sondaj transversal în rândul a 657 de persoane cu TB, pentru a de a determina povara și prezența depresiei și a factorilor asociați la persoanele afectate de TB.
În rezultatul studiului s-a constatat:
  • Probabilitatea prevalenței depresiei în rândul persoanelor cu TB este de 54, 0%.
  • Factori independenți asociați depresiei sunt vârstele înaintate (raportul de prevalență ajustat (APR) = 1,19 CI 1,06; 1,33); sexul feminin (APR = 1,23; 95% CI 1,18; 1,27); transpirația nocturnă (APR = 1,25; 95% CI =1,24;2,29); greutate subponderală (APR = 1,10; 95%CI = 1,07; 1,13); durata îndelungată a maladiei (APR =1,35: 95% CI = 1,22, 1,50); nivelul de educație – secundar și mai înalt (APR = 0,93; 95% CI = 0,90; 0,95); și prezența sprijinului social puternic (APR = 0,89; 95% CI = 0,85; 0,93).
Astfel, depresia poate fi considerată drept foarte răspândită în rândul persoanelor cu TB. Frecvența simptomelor depresiei sugerează faptul că apariția lor sunt tulburări manifestate în mod obișnuit (temporar sau reversibil).
Totuși, pentru a înțelege relația longitudinală dintre tuberculoză și depresie sunt necesare studii adiționale.
Descriere: Înțelegerea co-morbidităților de depresie pe fonul tuberculozei (TB) este limitată de dificultățile în măsurarea depresiei datorată suprapunerii unor simptome, utilizarea rezultatelor neverificate ale probelor și analizelor din spitale. Drept metodologie a fost aplicat un sondaj transversal în rândul persoanelor cu TB, caz nou. Simptomele depresiei au fost măsurate utilizând Chestionarul pentru Sănătatea Pacientului (PHQ-9), iar simptomele TB și alți factori au fost capturați utilizând chestionare standardizate. S-a examinat structura factorului PHQ-9, iar analiza multivariabilă a fost efectuată pentru a estima ratele de prevalență.
(Sursa: The 48th Union World Conference on Lung Health Abstract: Povoara și prezența depresiei în rândul persoanelor cu TB, caz nou, sub îngrijire primară din Etiopia)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: