1 Decembrie – Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA


red-ribbon

În acest an, Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA subliniază importanța dreptului la sănătate și provocările cu care se confruntă oamenii, care trăiesc cu HIV, dar și cei afectați indirect de HIV, în realizarea acestui drept.  Motto-urile care stau în fruntea campaniei din 2017 sunt „Fiecare contează” (Everybody counts) și „Dreptul meu la sănătate” (My right to health).

Dreptul la sănătate are diverse semnificații:

  • drepturi egale la îngrijirea sănătății;
  • infrastructură adecvată pentru sănătate;
  • servicii de sănătate respectuoase și nediscriminatorii;
  • asistența medicală calitativă.

Totuși, dreptul la sănătate este mai mult decât atât: visele și promisiunile oamenilor pot fi îndeplinite prin realizarea dreptului la sănătate (Mesaj al Secretarului General ONU cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a SIDA 2017).

Interacțiunea dintre TB și HIV, este o problemă majoră în controlul tuberculozei, din cauza manifestării paucisimptomatice a bolii, accesibilităţii reduse la serviciile de sănătate sau a conştientizării reduse a simptomelor. Din aceste considerente, stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului antituberculos sunt destul de dificile, în cazul persoanelor cu HIV.
 
La nivelul RM, rata co-infecției TB/HIV printre cazurile noi de tuberculoză a atins nivelul de 7% în anul 2014, comparativ cu 5% din anul 2011. Există diferențe regionale, privind rata co-infecției TB/HIV, atingând valori alarmante în regiunea de est a țării – 25% și 18% în municipiul Bălți (Sursa: Programul Național de Control al Tuberculozei pentru anii 2016-2020).
 
În context, se impune fortificarea acțiunilor consolidate privind realizarea unui control eficient al co-infecției TB/HIV în asigurarea serviciilor centrate pe pacient.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: