Al doilea an de TB-REP în Moldova


Grafic TB-REP 2016-2017

1 martie 2017 – 28 februarie 2018 : Asociația Națională a Pacienților cu TB (SMIT) a realizat cel de-al doilea an al proiectului TB-REP „Împreună în răspunsul TB”. Scopul proiectului a fost creșterea eficienței controlului asupra tuberculozei  și a tuberculozei rezistente la medicamentele (TB-MDR) pe baza modelelor centrate pe persoană cu TB.

Al doilea an TB-REP Moldova a continuat, prin convocarea reprezentanților autorităților publice locale, a asistenței medicale primare și de specialitate, a membrilor societății civile, pentru a discuta îngrijirea și tratamentul centrate pe persoană.

SMIT a desfășurat 10 mese rotunde cu peste 300 de reprezentanți ai Administrației Publice Locale, Centrelor de Sănătate Primară și de Sănătate Publică, Departamentelor TB și ai Societății Civile din 10 raioane: Soroca, Orhei, Cahul, Căușeni, Comrat, Strășeni, Ialoveni, Ungheni, Glodeni și Criuleni. Principalul mesaj promovat în cadrul acestor evenimente a abordat necesitatea consolidării eforturilor comune în problema TB și suportul pentru susținerea pacienților. Participanții la mesele rotunde au semnat 10 declarații comune raionale, prin care s-au angajat să utilizeze resursele disponibile pentru a susține pacienții cu tuberculoză din comunitate.

Preocupările actorilor locali, a persoanelor cu TB și ale societății civile din toate cele 22 de raioane vizitate în decurs de 2 ani, s-au reflectat în documentul de poziție care chiamă la o îngrijire centrată pe oameni, adresată actorilor decizionali din domeniu. Documentul solicită schimbări specifice, concentrându-se pe reducerea ratei și perioadei de  spitalizare, sprijinind îngrijirea și tratamentul centrate pe persoană.

Cinci istorii ale pacienților au fost documentate și publicate pentru a le face auzită vocea. Aceste povestiri spun despre stigmatizarea și problemele sociale cu care se confruntă pacienții, despre sprijinul pentru care sunt recunoscători, și despre unele servicii de care nu au avut șansa să beneficieze.

SMIT a inițiat întâlniri cu organizațiile societății civile și partenerii TB, pentru a discuta implicarea și activitățile eficiente ale comunității. Datorită acestui fapt, astăzi, sunt în curs de elaborare un set de acte, care au menirea să ajute organizațiile neguvernamentale să acceseze fonduri, în același timp asigurînd sustenabilitatea implicării în răspunsul națiomal la TB.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: