STRATEGIE DE ADVOCASY PENTRU TRANZIȚIA LA TRATAMENTUL AMBULATOR ÎN TUBERCULOZĂ : REPUBLICA MOLDOVA 2016-2018


Book_Cover_Strategie_ROM

Mai jos gasiți manualul în întregime :

Prezentul document a fost realizat în cadrul proiectului „Împreună în controlul Tuberculozei”, derulat de către Asociaţia Naţională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova SMIT, cu susţinerea Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate din sursele alocate de către Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, prin programul regional EECA (TB-REP).

Autori: Oxana Rucșineanu, Director program, Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova „SMIT” Svetlana Doltu, Master Sănătate Publică, Consiliul pentru prevenirea torturii

Contribuții: Inga Sorocean, Doctor în filologie, Liceul Academiei de Științe a Moldovei Stela Bivol, Director, Centrul pentru Analize și Politici în Sănătate Yuliya Chorna, Manager Program TB Advocacy, Alliance for Public Health, Ucraina.

Tratamentul ambulator cuprinde și se referă la asistența medicală care se acordă pacientului în afara unui spital. În contextul tuberculozei, tratamentul ambulator este definit ca o asistență comprehensivă continuă. Astfel, modelele efective într-un tratament ambulator trebuie să cuprindă abordarea centrată pe pacient, cu activități de suport pentru creșterea aderenței în contextul necesităților individuale ale pacientului, considerând, totodată, vulnerabilitățile sociale și economice.

Din punctul de vedere al controlului infecției, izolarea pacienților în staționare nu reduce transmiterea infecției, deoarece cea mai mare rată de infectare are loc până la stabilirea diagnosticului și plasarea persoanei cu TB în staționarele de profil, iar riscul de a infecta cu TB pe cei din jur scade considerabil după cel mult 14 zile (2-14 zile) de tratament efectiv. În așa mod, spitalizarea pacienților în masă, contribuie la irosirea inutilă atât a resurselor financiare, cât și a celor umane și, deseori, produce un impact negativ asupra vieții psihosociale a pacienților cu TB și a familiilor acestora.

Din perspectiva sănătății publice, tratamentul ambulator este mai efectiv și mai cost-eficient, iar spitalizând mai puțini pacienți, se va contribui la reducerea infecției nozocomiale.

În conjunctura unor eforturi comune, ar fi benefic să consolidăm modalitățile de referire, să redirecționăm resursele financiare, să reintegrăm eficient tratamentul tuberculozei în asistența medicală primară, să oferim suport pacienților prin promovarea campaniilor de educare și implicare a societății civile.

Viziunea documentului dat reiese din necesitatea pledoariei pentru tratamentul ambulator prin creșterea angajamentului politic și implementarea modelelor de îngrijire axate pe pacient/persoană.

Scopul strategiei de advocacy/pledoarie este promovarea tranziției la modelul ambulator de tratament în tuberculoză prin adoptarea unui comportament prietenos şi responsabil faţă de pacienți și crearea unui mediu favorabil tratamentului ambulator.

 Obiectivele generale sunt:

  1. Creșterea angajamentului politic pentru tuberculoză;
  2. Creşterea gradului de sensibilizare a decidenților în raport cu modelele de îngrijire în tuberculoză axate pe persoană;
  3. Consolidarea capacităţilor ONG-urilor pentru asigurarea durabilității programelor TB.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: