Noile recomandări ale OMS privind tratamentul TB-MDR fără injectabile


Societatea Moldovei Împotriva Tuberculozei “SMIT” salută noile recomandări ale OMS privind tratamentul TB-MDR fără utilizarea injectabilelor

Pe data de 17 august 2018 Organizația Mondială a Sănătății a anunțat noile recomandări privind tratamentul TB-MDR fără utilizarea injectabilelor. Aceste recomandări declanșează o epocă mult așteptată, în care medicamentele eficiente vor înlocui medicamentele cu efecte adverse dificil de tolerat. Un efect din cele mai negative pentru familie și pentru relațiile sociale în timpul și după tratamentul TB-MDR îl constituie pierderea permanentă a auzului care poate afecta până la 50% din persoanele care urmează un tratament pentru TB-MDR, cu includerea antibioticelor injectabile. Această pierdere a auzului este ireversibilă și poate împiedica pentru totdeauna capacitatea persoanei de a comunica cu prietenii și cu cei dragi, precum și de a reveni la activitatea de până la boală.

Așa cum a fost anunțat în comunicatul OMS, noul regim de tratament standard recomandat pentru tratamentul TB-MDR este compus din bedaquiline, linezolid, levofloxacină (sau moxifloxacină) și cicloserină și clofazimină. Agenții injectabili, care au demonstrat eficacitate slabă și toxicitate ridicată, au fost retrogradați din schema de tratament. Utilizarea lor se va practica doar în cazurile în care nu este posibilă stabilirea unui regim din 4-5 medicamente eficiente fără administratrea unuia din agenții injectabili. Astfel, kanamycina și capreomicina nu mai sunt recomandate de către OMS în tratamentul tuberculozei multidrogrezistente.

iPiccy-collage

Mai jos gasiți recomandările în limbile rusă și engleză:


WHO_RapidCommunicationMDRTB_2018_RUS_clean – download


WHO_RapidCommunicationMDRTB_2018_ENG – download

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: