De vorbă la Rîșcani


Astăzi 12.02.2019, ne-am deplasat în raionul Rîșcani. Cu susținerea, dar și la inițiativa doamnei Ala Bolgari, medicului ftiziopneumolog din raion, cu participarea asistenței medicale de profil a raionului și reprezentanților Centrului Comunitar, am desfășurat o întrunire cu persoanele cu TB.

Am discutat despre necesitatea implicării comunității afectate în controlul tuberculozei, despre rolul cercetărilor clinice în tuberculoză (STREAM), despre platformele de comunicare, dar și despre suportul divers, acordat pe perioada tratamentului.

Participanții la întrunire ne-au mărturisit experiențele proprii acumulate pînă la depistarea TB, dar și trăirile pe parcursul tratamentului. Ne-au menționat că TB le perturbă modul de viață și obișnuințele cotidiene, dar sunt susținuți de medic și specialiștii de aici.

Astfel, credem că, intervențiile în domeniul TB, realizate cu participarea reprezentanților comunităților afectate sunt primordiale pentru implementarea eficientă a programelor teritoriale de control ale tuberculozei, iar în cazul cercetărilor clinice asigură acumularea rezultatelor științific dovedite.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: