TUBERCULOZA: CELE “ZECE PORUNCI” ALTERNATIVE PENTRU IMPLICARE COMUNITARĂ EFICIENTĂ


Material pregătit de Oxana Rucsineanu (SMIT), Sofia Alexadru și Valentina Vilc (PNCT)

Prin acest articol, ne punem scopul să ne reamintim de rolul și forța care ne mobilizează din interior, când tindem cu toții, dar și fiecrae în parte să devenim actori activi în comunitățile noastre.

Implicarea comunitară reflectată zilnic în activitățile pe care le efectuăm, au sorți de izbândă, doar dacă sunt realizate prin eforturile conjugate ale celor care sunt interesaţi de o dezvoltare comunitară și o comunitate sănătoasă.

Dezvoltarea comunitară, cum este reiterat și în Ghidul de Aplicare Practică privind Mobilizarea Comunitară, aprobat prin Ordinul Ministrului MPSF, nr 22 din 4 decembrie 2009, presupune un proces de rezolvare a problemei, cu etape clare pentru prevenirea sau ameliorarea problemelor dintr-o comunitate. Aceasta este de fapt, un proces de asistare a comunității pentru ca cea din urmă să se organizeze, prin procese participative, în vederea luării unor decizii pentru rezolvarea unei probleme apărute în interiorul comunității. În acest context, problema tuberculozei, la nivel de comunitate nu poate fi soluționată din exterior. De obicei, la ședințele pe care le organizăm în comunități pentru a sensibiliza populația privind tuberculoza, deseori spunem – N-o să vină vecinul să ne resolve problema, și este un adevăr indiscutabil. Cei din afara unei comunități sau localități, pot veni doar cu un sprijin, în diveresele sale forme, pentru a ne ghida într-un proces de mobilizare.

Pentru o dezvoltare comunitară durabilă este nevoie de o mobilizare care ia naștere în interior și nicidecum, nu se așteaptă impusă din exterior, ci antrenează simultan eforturile tuturor – de la autorități publice locale, la organizații neguvernamentale și membri ai comunității, în scopul realizării unui deziderat comun, și anume – prosperitatea fiecăruia într-o comunitate sănătoasă!   

Asociația SMIT în conlucrare cu Programul Național de Control al Tuberculozei, subliniază importanța implicării comunitare în prevenirea tuberculozei, dar și în procesul de creștere a calității îngrijirilor acordate persoanelor afectate de tuberculoză și Vă îndeamnă să Va aliniați unor “porunci alternative” pentru o comunitate sănătoasă, elaborate în cadrul documentului de poziție, privind necesitatea eficientizării asistenței persoanelor afectate de tuberculoză în suportul serviciilor centrate pe persoană.

“ZECE PORUNCI” ALTERNATIVE PENTRU IMPLICARE COMUNITARĂ EFICIENTĂ

  1. Promovează modul sănătos de viață.
  2. Îndrumă persoanele din comunitate să treacă examenul pentru tuberculoză. Întocmește, ajustează listele persoanelor care necesită examinarea pentru tuberculoză și asigură-te că cei, cărora li se recomandă examenul medical, l-au efectuat.  
  3. Încurajează-i pe cei din anturajul persoanei cu TB să efectuieze examenul medical. Asigură-te, că cei cărora li se recomandă acest examen, l-au efectuat.  
  4. Asigură-te că persoana cu TB, este în tratament, își ia pastilele regulat și în dozele necesare. 
  5. Manifestă interes și compasiune față de persoana cu TB. Zîmbește-i, strînge-i mîna și întreab-o cum se simte.
  6. Vorbește persoanei despre reacțiile adverse. Cere sfatul medicului specialist. 
  7. Interesează-te ce ar putea cauza întreruperea tratamentului. Coordonează cu alți actori sau prestatori de servicii, posibilitățile de acțiune pentru a preveni întreruperile în tratament. 
  8. Referă și acompaniază, în caz de necesitate, persoana către asistența socială, psiholog, jurist etc.
  9. Vorbește calm și corect despre tuberculoză cu persoanele din jur.
  10. Cere susținere și acceptare pentru persoana cu TB în comunitate.

Referințe:

[1] Ghid de aplicare practică: Mobilizarea comunității https://msmps.gov.md/sites/default/files/document/attachments/ghid_de_aplicare_practica_mobilizarea_comunitatii.pdf
[2] DOCUMENT DE POZIȚIE: Necesitatea eficientizării asistenței persoanelor afectate de tuberculoză în suportul serviciilor centrate pe persoană. Recomandări. Perspective: Pacient, Asistență Medicală, Autorități Publice Locale, Societate Civilă.https://smitmd.wordpress.com/2018/03/29/document-de-pozitie-suportul-serviciilor-centrate-pe-pacient/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: