Statele membre OMS adoptă Strategia globală pentru cercetări și inovaţii în tuberculoză la a 73-a Adunare Mondială a Sănătății


Statele membre au adoptat strategia globală pentru cercetări și inovații în domeniul tuberculozei printr-o procedură scrisă a celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA) săptămâna trecută. Strategia globală a fost dezvoltată pentru a sprijini eforturile guvernelor și a altor parteneri pentru a accelera cercetările și inovațiile în domeniu și pentru a îmbunătăți accesul echitabil la beneficiile cercetării, în conformitate cu angajamentele asumate în Strategia OMS pentru TB, Declarația de la Moscova de a pune capăt tuberculozei și declarația politică a reuniunii la nivel înalt a Națiunilor Unite privind tuberculoza. Dezvoltarea strategiei a fost solicitată de statele membre în cursul celei de-a 71-a WHA, cu scopul de „a progresa în continuare consolidarea cooperării și coordonării în domeniul cercetării și dezvoltării în tuberculoză”.

Patru domenii de acțiune majore sunt evidențiate în strategie: crearea unui mediu propice pentru cercetare și inovare în tuberculoză; creșterea investițiilor financiare în cercetarea și inovarea tuberculozei; promovarea și îmbunătățirea abordărilor de partajare a datelor; și promovarea accesului echitabil la beneficiile cercetării și inovării. În spiritul eforturilor de urmărire rapidă pentru a pune capăt tuberculozei, o condiție necesară pentru succes este ca toți actorii să depună eforturi concertate și să colaboreze. Prin urmare, strategia oferă un răspuns unificat și aliniat, în care partenerii-cheie naționali și internaționali și comunitățile afectate sprijină statele membre prin realizarea investițiilor și parteneriatelor necesare pentru accelerarea inovării. Primele audiențe ale documentului sunt statele membre, în special ministerele de sănătate, știință și tehnologie, finanțe și educație.

„Cercetarea și inovația sunt vitale dacă dorim să spargem fortăreaţa tuberculozei – ucigaşul de top al bolilor infecţioase din lume – care continuă să stingă milioane de vieți în fiecare an. Această strategie globală va ghida statele membre și alte părți interesate în traducerea angajamentelor politice privind cercetarea şi inovația tuberculozei în acțiuni concrete susținute de investiții, ca parte integrantă a eforturilor de a pune capăt tuberculozei”, a spus dr. Tereza Kasaeva, directorul Programului global de tuberculoză al OMS. „Salutăm acest angajament reînnoit al statelor membre într-un moment în care pandemia COVID-19 a scos în evidenţă multe lacune în furnizarea serviciilor de tuberculoză care trebuie abordate prin inovare.”

Sub conducerea OMS, strategia a fost dezvoltată în ultimii doi ani printr-un proces consultativ cu statele membre, inclusiv manageri ai programelor naționale de tuberculoză (NTP) ministerele sănătăţii şi alţi oficiali, cum ar fi ministerele științei și tehnologiei; Grupul consultativ strategic și tehnic al OMS pentru tuberculoză (STAG-TB); Grupul de cercetare global OMS pentru TB; reprezentanți ai societății civile și ai comunităților afectate; instituții de finanțare a cercetării; și alte părți interesate în cercetarea și inovarea tuberculozei. Strategia a beneficiat, de asemenea, de o consultare web deschisă, unde au fost primite şi alte comentarii ample.

De asemenea, Adunarea a aprobat o rezoluție prin care a solicitat OMS să furnizeze un raport privind punerea în aplicare a strategiei către WHA, bienal până în 2030. Rezoluția a solicitat, de asemenea, sprijinul comunității științifice, al partenerilor internaționali și al altor părți interesate relevante pentru a întreprinde cercetări și inovare aliniate la nevoile țărilor afectate într-o măsură mai mare de tuberculoză; consolidarea parteneriatelor public-privat; și pentru a facilita schimbul de cunoștințe. În plus, a solicitat OMS să ofere asistență tehnică și strategică statelor membre în implementarea strategiei.

„Această rezoluție reflectă recunoașterea de către statele membre a cercetării și inovării ca o prioritate esențială pentru încetarea tuberculozei și angajamentul lor de a lua măsuri concertate pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute. Rozoluţia va ajuta la deschiderea drumului pentru implementarea cu succes a strategiei”, a spus Dr. Matteo Zignol, Șef de unitate, Prevenire, Îngrijire și inovații la Programul TB Global al OMS.

Articol în original ¦ 10 august 2020, Geneva

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: