OMS publică noi liste globale privind țările cu povară înaltă a tuberculozei, co-infecţiei TB / HIV și TB rezistentă la medicamente


17 iunie 2021, Geneva | Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat liste globale actualizate ale țărilor cu povară înaltă a tuberculozei (TB), co-infecţiei TB / HIV și TB-MDR / RR-TB.

Noile liste sunt pentru 2021-2025 și le înlocuiesc pe cele utilizate anterior între 2016 și 2020.

Listele ne oferă direcţii pentru acțiuni globale privind tuberculoza, co-infecţia TB / HIV și tuberculoza rezistentă la medicamente în țările în care intervenţii sunt necesare pentru a atinge obiectivele stabilite în Strategia OMS de eliminare a tuberculozei, declarația politică a Organizației Națiunilor Unite (ONU) – întâlnire la nivel înalt privind TB, desfășurată în 2018 și Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (ODD). Acestea contribuie, de asemenea, la construirea și susținerea angajamentului politic național și a finanțării în țările cu cea mai mare povară din punct de vedere al numărului absolut sau al severității și promovează monitorizarea globală a progresului într-un cadru bine definit de țări.

În urma unei consultări ample, noile liste au fost definite utilizând aceleași criterii ca și cele utilizate pentru listele anterioare 2016-2020, combinate cu cele mai recente estimări (pentru 2019) ale incidenței TB, co-infecţiei TB / HIV  şi TB rezistente la rifampicină care au fost publicate în Raportul Global al OMS privind tuberculoza 2020.

Cele trei liste, a câte 30 de țări fiecare, sunt definite în același mod:

  • primele 20 de țări în ceea ce privește numărul absolut estimat de cazuri noi (incidenţa) în 2019; la care se adauga
  • cele 10 țări cu cea mai înaltă povară în ceea ce privește rata incidenței (cazuri noi la 100 000 de populație în 2019) care nu se află deja în top 20 și care îndeplinesc un prag minim în ceea ce privește numărul lor absolut de cazuri (10 000 de cazuri noi pe an pentru TB și 1000 de cazuri noi pe an pentru co-infecţia TB / HIV și TB rezistentă la rifampicină).

Fiecare listă reprezintă 86-90% din incidența globală estimată.

Principalele modificări în comparație cu listele anterioare pentru 2016-2020 sunt:

Cele 30 de țări cu povară înaltă a TB: Cambodgia, Federația Rusă și Zimbabwe au ieșit din listă; Gabon, Mongolia și Uganda s-au alăturat listei.

Cele 30 de țări cu povară înaltă a co-infecţiei TB / HIV: Angola, Ciad, Ghana și Papua Noua Guinee au ieșit din listă; Gabon, Guineea, Filipine și Federația Rusă s-au alăturat listei.

Cele 30 de țări cu povară înaltă a MDR / RR-TB: Etiopia, Kenya și Thailanda au ieșit din listă; Mongolia, Nepal și Zambia s-au alăturat listei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: