Noile estimări privind necesitea servicilor de tip staționar (spital) pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente în Republica Moldova


Septembrie 2021, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a publicat un raport care ne furnizează date actualizate privind necesitatea de servicii specializate TB de staționar in RM pentru perioada 2021-2030. 

Capacitatea curentă a spitalelor de TB din RM depaseste necesitatea clinică actuală. In plus, o mare parte din pacienții internați în cele trei instituții spitalicești specializate TB nu au diagnostic TB: pe parcursul anilor 2009-2011, unul din patru pacienți spitalizați nu aveau TB (27,0% în 2011).

Analiza repetată arată că această tendință s-a menținut, constituind 28,8% în 2017, 26,5% în 2018 şi 27,5% în 2019. Acest fapt confirmă nu doar utilizarea ineficientă și necorespunzătoare a capacității spitalelor (și a fondurilor publice alocate controlului TB), dar și prezența riscului de infectare pentru acești pacienți. Cauzele progresului lent sunt mecanismele existente de contractare de către CNAM, care leagă finantarea instituției specializate de un anumit număr de zile-pat per caz pentru validare, și împiedică micșorarea ratelor de internări și duratei de spitalizare.

Scenariul cu „valori înalte” în baza datelor epidemiologice actuale și a practicilor excesive de spitalizare, indică necesitatea reducerii numărului de paturi cu 20,4%.

Întrucît problemele infrastructurii spitalelor reprezintă un obstacol major în calea îmbunătățirii performanței generale a serviciilor de control a TB-ului, optimizarea acestora este foarte importantă pentru a permite transformarea și modernizarea serviciilor medicale oferite persoanelor afectate de tuberculoză la toate nivelele și sectoarele implicate.  

Sursa: https://pas.md/ro/PAS/Studies/Details/317 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: